Planificarea unui proiect de amenajare terasă poate părea simplă, dar simpla amplasare a unei mese și a patru scaune la întâmplare nu este suficientă pentru a crea o atmosferă potrivită. Nu, dimpotrivă, iar în rândurile ce urmează îți vom explica de ce.
Cuprins
Amenajare terasă: De unde să începi
O terasă mobilată trebuie să fie confortabilă, să devină o extensie a interiorului casei tale și să îți permită să te bucuri de colțul tău în aer liber cât mai mult posibil pe tot parcursul anului.
Cu toate acestea, există variabile care trebuie întotdeauna luate în considerare atunci când pornești o amenajare terasă, cum ar fi:
- climatul din orașul tău;
- dimensiunea terasei și locația acesteia, precum și arhitectura și forma acesteia;
- pardoseală existentă;
- zonele terasei unde este necesară asigurarea unui nivel de intimitate mai crescut;
- un spațiu pentru depozitarea echipamentului, de exemplu, după încheierea sezonului;
Ține cont de climatul specific zonei tale
Înainte de a amenaja o terasă, este foarte important să iei în considerare climatul orașului în care este situată casa ta.
Da, acest lucru te va ajuta să identifici mai bine zonele funcționale în detaliu, adică să decizi pentru ce poate fi folosită terasa, spre exemplu pentru a face plajă, pentru a lua masa afară, sau pentru a cultiva plante, toate acestea pentru a putea apela la soluții care să țină cont de schimbarea anotimpurilor și diferențele de temperaturi.
Este important să alegi mobilierul de exterior în mod corespunzător, deoarece nu toate piesele de mobilier sunt la fel; de exemplu, pentru o terasă la mare va trebui să le alegi piese rezistente la sare, în timp ce pentru terasa unei case la munte vor trebui să fie rezistente la îngheț.
Alegerea stilului de amenajare al terasei
Și cum rămâne cu stilul mobilierului de terasă? Acest lucru poate fi cu siguranță foarte variat, de exemplu, ai putea alege între:
- amenajare terasă în stil modern
- amenajare terasă minimalist
- amenajare terasă în stil industrial
- mamenajare terasă în stil clasic
Aproape aceleași stiluri de amenajare care sunt folosite în mod normal pentru interior pot fi adoptate și pe terasă. De fapt, se recomandă pe scară largă să se amenajeze acest spațiu exterior folosind același stil ca și în cazul locuinței.
Acest lucru va crea o conexiune cu adevărat armonioasă și primitoare între interior și exterior. Bineînțeles, nu trebuie neapărat să o urmezi la perfecție, dar, în linii mari, atmosfera se menține cel mai bine cu materiale și culori similare.
Măsurătorile pentru terasă, un pas foarte important
Înainte de a începe să mobilezi terasa și să decizi ce să amplasezi pe ea și ce huse să folosești, trebuie să iei măsurătorile necesare. Perimetrul, înălțimea balustradelor, dimensiunea pereților, a stâlpilor etc., toate acestea trebuie măsurate corespunzător. Dacă ai de gând să execuți lucrările fără ajutorul unui arhitect, atunci e important să schițezi tot proiectul pe o foaie de hârtie care să reflecte forma terasei, văzută de sus, precum și măsurile exacte ale fiecărei laturi.
În funcție de spațiul disponibil, vei putea alege mobilierul adecvat și vei putea decide cum să îl aranjezi, unde să amplasezi plantele, câte și în ce ghivece să le pui.
De asemenea, vei putea să evaluezi unde să poziționezi iluminatul potrivit și să alegi cea mai adecvată zonă pentru un colț de umbră și intimitate.
Ce e de făcut în cazul podelei de pe terasă?
Un arhitect bun îți va putea spune cu siguranță dacă trebuie să schimbi parchetul de pe terasă și îți va putea sugera cele mai bune soluții. Dacă în cadrul procesului de amenajare terasă nu vrei să efectuezi lucrări de zidărie costisitoare care necesită demolarea și îndepărtarea pardoselii existente, poți opta, de exemplu, pentru plăci detașabile care se așează deasupra pardoselii existente. Există atât dale sintetice, din piatră dar și din lemn, iar acestea dau un efect foarte îngrijit terasei.
Cu toate acestea, este recomandată evitarea bricolajul și să se apeleze întotdeauna la un arhitect sau la un profesionist pentru a evalua fezabilitatea proiectului.
Organizarea unui spațiu pentru depozitarea mobilierului
Organizarea unui spațiu pentru depozitarea mobilierului
În cele din urmă, va trebui, de asemenea, să organizezi un spațiu, de multe ori doar un colț, în care să depozitezi și să aranjezi echipamentele și mobilierul atunci când nu le folosești.
Dacă, spre exemplu, strângi șezlongurile seara și vrei să le protejezi de ploaie, le poți acoperi cu o husă sau pur și simplu să le sprijini de perete, eventual fixându-le cu un cârlig sau o frânghie. Aceste detalii de siguranță sunt necesare și în cazul altor elemente de pe terasă, precum poziționarea ghivecelor de plante , fiind o mică precauție pentru a evita mici incidente.
Acestea fiind spuse, și revenind la depozitarea mobilierului, gandește-te la husele din plastic, huse simple de exterior vândute adesea împreună cu mobilierul de grădină. Sau găsește un colț în casă, în garaj, unde să poți depozita totul când se termină sezonul estival.
Acestea sunt alegeri individuale care depind de modul în care te simți cel mai confortabil, dar este întotdeauna o idee bună să te gândești la depozitarea echipamentului tău pentru terasă, chiar dacă este vorba doar de o masă și un scaun.
Tipuri de terase
Terasa nu are o formă și o arhitectură standard, existând suficiente modele din care să te inspiri. Identificarea tipului este importantă, iar acest lucru poate influența nu numai alegerea mobilierului, ci și stilul potrivit pentru amenajarea și decorarea acestuia.
Terasă deschisă
Terasele deschise sunt cele mai des întâlnite, având un pricipiu de amenajare destul de simplist. Acestea sunt pur sezoniere, fiind folosite pe timp de vreme frumoasă și în general sunt amenajate cu mobilă de grădina precum scaune și mese, iar de cele mai multe ori sunt însoțite de nelipsita zonă de grătar.
Terasă acoperită
Terasele pot fi acoperite cu un acoperiș amenajat sau cu podeaua balconului de la etaj, care poate acționa ca un acoperiș. În general, acest tip de terase sunt amenajate ca și terase lipite de casă. O altă metodă folosită este acoperirea lor cu pergole din lemn sau zidărie.
Terasă închisă
Acest tip de terasă a devenit foarte popular în ultimii ani datorită sistemelor inovatoare de închideri terase cu geamuri glisante disponibile pe piață.
Este un mod de amenajare terasă excelent, deoarece îți poate transforma terasa într-un spațiu funcțional de care să te bucuri indiferent de anotimp sau vremea de afară.
În videoclipul de mai sus avem prezentarea unui sistem culisant de închidere terasă GEMINI de la Rom Decor, un sistem ce îți va permite să te bucuri de o terasă deschisă pe timp de vară, în timp ce pe timp de iarnă vei putea continua activitățile pe terasă fără probleme, grație confortului fonic și termic oferit de sistem.
Cu siguranță aceasta este cea mai bună variantă de amenajare terasă, oferindu-ți un loc confortabil și aranjat după nevoile personale, dar care poate fi folosit indiferent de condițiile meteo.
Această variantă poate fi folosită și pentru închiderea balcoanelor, iar mai multe detalii poți afla direct de pe site-ul celor de la Rom Decor AICI.
Mobilier și accesorii pentru terase
Ce mobilier și accesorii poți amplasa pe terasa ta? Există multe tipuri și totul depinde de nevoile tale și de modul în care intenționezi să te bucuri de spațiul tău exterior. În general, însă, indiferent de mărimea acesteia, poți să îți amenajezi terasa cu:
- scaune și mese de luat masa în aer liber
- scaune de plajă;
- șezlonguri sau paturi de relaxare;
- umbrele de soare, foișoare, copertine, corturi etc;
- mini-piscine în aer liber sau jacuzzi cu hidromasaj;
- vaze cu flori și plante;
- spaliere și structuri pentru a facilita cățăratul plantelor;
- echipamente de bucătărie, cum ar fi grătarele, aragazurile de exterior, cuptoarele de pizza etc.
Terasa poate fi mobilată cu tot ce ai nevoie pentru a profita la maximum de experiența ta în aer liber. În practică, poți trata terasa în același mod ca și grădina ta și te poți bucura de ea pe tot parcursul anului dacă o organizezi corespunzător.
Poți cumpăra mobilă de terasă dintr-un magazin fizic sau poți alege din confortul propriei locuințe din propunerile, inclusiv de design, pe care le găsești pe numeroasele site-uri de amenajări interioare.
Soluții pentru amenajare unei terase mici
Chiar dacă terasa este mică, aceasta poate beneficia de o amenajare adecvată care să ofere posibilitatea de a sta în aer liber în orice moment al zilei: de la micul dejun până la relaxarea de după-amiază.
Amenajarea unei terase mici necesită o bună organizare a spațiului în funcție de stilul de viață și de nevoile practice.
Până în urmă cu ceva timp, o terasă mică era adesea folosită doar ca spațiu de depozitare în aer liber, dar astăzi a devenit un spațiu vital pentru a te bucura de aer liber în timpul verii.
Pentru a mobila o terasă mică, îți sugerăm să alegi mobilier și accesorii mici, dar mai ales să le folosești doar pe cele care sunt cu adevărat necesare. Printre acestea se numără, de exemplu, o masă, scaune de grădină, un șezlong sau două și un număr suficient de ghivece pentru plante.
Adesea, cu doar câteva elemente, este posibil să se amenajeze terasele într-un mod excelent, cu stil și, mai presus de toate, cu funcționalitate și utilitate.
Există seturi de grădină, compuse din scaune și mese concepute pentru a economisi cât mai mult spațiu: poți alege mese pliante, care să fie ancorate de perete sau să fie instalate pe balustradă, sau poți opta pentru o soluție cu o masă container utilă pentru depozitarea obiectelor, pernelor și accesoriilor, păstrând terasa ordonată.
Există scaune sau taburete mici care pot fi introduse sub masă după utilizare.
În cazul în care spațiul este foarte limitat pentru a introduce o masă mică, se poate opta pentru piese simple de tip bean bags sau bănci cu perne care să fie așezate de-a lungul peretelui.
Chiar și pe o terasă sau un balcon mic nu poți renunța la o notă de verdeață prin adăugarea de flori și plante; poți folosi ghivece practice pe care să le atârni pe parapet sau poți alege o soluție de verdeață verticală cu rafturi de perete sau frânghii de la podea până la tavan, unde poți agăța ghivece cu flori.
Iubitorii de grătare pot alege un model care să economisească spațiu pentru a se putea bucura de mâncărurile preferate în aer liber.
În concluzie, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, există numeroase metode de amenajare a unei terase, iar totul se rezumă la nevoile tale și la stilul tău de viață. Iar cu ajutorul unui sistem modern de închidere terase, te vei putea bucura de noul tău spațiu indiferent de anotimp.
Dacă ți-a plăcut articolul, atunci nu rata și articolul nostru referitor la pregătirea terasei tale pentru sezonul de vară. Citește AICI!